Здравейте, колеги.
За наши нужди съм направил една програмка, която изчислява размер на наложен запор. Бих искал да я споделя с вас. Смятам, че програмката може да бъде полезна. Съобразена е с чл.446 от ГПК и Тълкувателно решение № 2 от 26.06.2015 г. на ВКС.

Информация за програмата може да намерите ТУК .

С уважение:
Веселин Димов
vesodimov@gmail.com
Вероятно става дума за осигуряване на максимума по трудов договор ? Това не освобождава СОЛ от осигуряване - друг е въпросът, че не следват и не са дължими осигурителни вноски . И ще подавате обр.1 с дни в осигуряване без осигурителни вноски докато лицето е осигурено на максимума по трудов договор / ако това ми предположение е вярно / .
Всичките Ви предположения са верни. Осигуряването на максимума е от трудов договор. Въпросът е в бланката на тази декларация, която се подава допълнително към декларацията за начало на дейността и /явно/ за начало на осигуряване, но без вноски.
Здравейте.
Честит празник на всички !
Преди празниците ходих в НАП за да подам декларация на СОЛ за започване на дейност. Правил съм го и преди и не съм имал проблеми. Сега служителката ми обясни, че декларация само за започване на дейност не мога да подам. Трябва да впиша и начало на осигуряване. Но лицето работи на друго място и се осигурява на максимума. Според служителката в такива случаи заедно с декларацията за начало на дейността се подавала и отделна декларация, че лицето се осигурява другаде и в неговата си фирма към момента няма основание за осигуряване.
Е те тая декларация търся ...
Здравейте.
Собственик и управител на българско ЕООД иска лично да работи в чужбина и затова иска да подаде заявление за издаване от НАП на удостоверение А1. Кой от образците се подава ?
до pmihaleva:
Аз гледам данните в тримесечния отчет, а Вие ми давате за пример годишния. Затова се получи това разминаване. Да, и в двата отчета пише /ливове/.
Обърнете внимание, че в графите на самия формуляр си пише - Средства за работна заплата (в левове -цели числа), От началото на годината (в левове - цели числа), Разходи за възнаграждения (в левове - цели числа).
Благодаря.
Въпросът беше за наличието на нормативен акт.

Освен това такива надписи във формуляра не виждам.
Здравейте.
За пореден път от Статистиката ми връщат изпратения отчет за наетите лица, отработеното време ... и правят забележка, че той трябва да е в лв /без стотинки/. В кой нормативен акт пише, че отчетът трябва да е в лв. ?
   В съответствие с чл. 12, ал. 2 от НСОРЗ за придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности. Поради това преназначаването на друга длъжност в предприятието не води до промяна на получаваното допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит.
Благодарности !
Привет.
Ситуацията е следната: лице е на трудов договор в предприятие като общ работник. Считано от 01.11.2014 г. лицето бива преназначено на длъжност "машинен оператор" в същото предприятие. Редно ли е трудовият стаж като общ работник да бъде признат като професионален такъв за новата длъжност ?
Първо  -за ГД ли питаш, или за ТД?
Второ  - плащаш на 24.08., значи Д1 и Д6 се подават до 25.09. Самите декларации са за месеци 08 и 08.
Нищо не ти пречи да подадеш декларациите и на 24.08 или 25.08.
Колкото за данъка  - за ГД се подава декларация по чл.55 в сроковете, посочени в ЗДДФЛ.
Съжалявам. Грешката е моя. Става въпрос за граждански договори.
Аз също мисля така, но объркването ми идва от факта, че становището на производителя на ТРЗ програмата - Микроинвест е друго:
Цитат
След като договорът се изпълнява в юли и август, лицата трябва да присъстват в Д1 и Д6 и за двата месеца.
Има доста нормативни документи на НАП, в които се уточнява този въпрос.
ГД "влизат" в Д1 едва след плащането на сумите по договора и "влизат" в месеците, през които е положен труда.
Благодаря за бързия отговор, но не те разбирам.
Трудът се полага юли до 20 август. Плащането е на 24 август.
Д1, която подавам до 25 август трябва ли да съдържа имената, данък и осигуровки на ТД ?
Здравейте, колеги.
Имам нужда от помощ. Имам следния казус: две лица са назначени на граждански договори, чието изпълнение започва през юли и ще завърши през август. В картоните си лицата са отразени като граждански договори. При изготвяне на заплатите за юли на тези лица трябва ли да им се начисляват осигуровки и данъци ? Тези лица ще намерят ли отражение в Д1 за юли ? А когато приключи изпълнението на договорите през август ? Общо взето въпросите са свързани с това дали ТД влизат в Д1 преди да са привършили или влизат до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението. Запознат съм чл3, т.3 от НАРЕДБА № Н-8 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2005 Г. и аз лично имам становище по въпроса, но имаме разногласия с производителя на ТРЗ програмата.
Според мен касаещия член е 61н от ЗМДТ и връзката с него 61и ал.1 и 2
Привет.
ЕТ се регистрира по ЗДДС и същевременно преминава от патент към облагане по общия ред по ЗКПО. Следва ли за това да се подава някаква декларация / в местни данъци и такси, например / ?
Здравейте.
Казусът е следния: българско дружество. Закупена стока от Турция, превозена с турски транспорт до Швеция.
Как се отразява фактурата за транспорта в дневниците на българската фирма ?

Благодаря на отзовалите се ...
Като не е продажба, не може ли да приемем, че е замяна и да се позовем на същия член 13, ал. 1, т. 26 от ЗДДФЛ? :hmmm:
irenabrili , благодаря за бързите отговори.
Не съм убеден, че в случая има замяна. Има движение на парични средства само в едната посока. В обратната посока - нищо. Но трябва да намерим отговор на въпроса ...
Срещу какно получават сумата наследниците? Не е ли от продажба на наследените дялове в дружеството? Моля за извинение, но явно нещо не разбирам във въпроса Ви.
Извинявам се, ако не съм разбран.
Когато в ООД един от съдружниците почине другия съдружник е длъжен да покани неговите наследници да му станат съдружници. Ако те се откажат тогава живият съдружник изплаща дела на починалия на неговите наследници.
В случая няма покупко - продажба на дялове. Има получаване на сума, представляваща дружествени дялове, по наследство.
Според мен - не. Чл. 13, ал. 1, т. 26 от ЗДДФЛ.     
Скрит текст :
Това е ясно.
В случая става въпрос за получени пари по наследство. Няма нищо продавано.
Здравейте.
Появи се следния казус: дружество ООД. Единият от съдружниците е починал. Другия съдружник желае да придобие цялото дружество и за целта изплаща на наследниците на починалия съответната сума.
Въпрос: получената от наследниците сума облагаема ли е или не ?